Yes! De printer is gearriveerd. Nu moet hij nog een mooie plek krijgen, waar hij zijn (soms langdurige) werkzaamheden uit kan voeren. De mijne kwam in enigszins losse stukken aan. Het staande deel met de breedte en hoogte assen was los van het heatbed (= lengte as). Maar gelukkig zaten er ook een hoop inbus sleutels bij dus het kwam helemaal goed.
Als je voor het allereerste gebruik een goede plek hebt gevonden moet je zorgen dat de printer waterpas komt. Als je dit niet doet kan je werk scheef worden. Neem hiervoor een niet al te grote waterpas. Wat heel handig is om er een te nemen met magneten.
Kijk of je apparaat buitenkanten goed recht staan en draai waar nodig de bouten nog een keer extra vast.
Vervolgens check je de breedte/hoogte as, dat is de as waar de printkop overheen schuift:
- Laat de printer uitstaan,
- Schuif de printkop rustig helemaal naar links of rechts,
- plaats de waterpas op de as,
- zorg dat deze as goed horizontaal komt te staan door de linker of rechter as iets naar boven of beneden te laten bewegen.
Waar in je beschikbare ruimte zet je de printer neer?
Let op:
- Het is handig als je grotendeels rondom kunt lopen. Tijdens het calibreren moet je je heatbed op de goede afstand van de printkop krijgen en hiervoor moeten de stelschroeven makkelijk gedraaid kunnen worden.
- Sommige ontwerpen doen er best lang over om tot een eindresultaat te komen en dan bedoel ik niet een paar uurtjes, maar een paar dagen. Het kan dan minder prettig zijn om hem in je slaapkamer neer te zetten. Door het continue heen en weer bewegen van de printkop wordt er toch wel wat geluid geproduceerd. Praten is geen probleem, maar slapen kan wat lastiger worden.
- Afhankelijk van het gebruikte materiaal moet je hem wellicht in een “kast” neerzetten. ABS vindt het erg prettig om een hogere omgevingstemperatuur te hebben. Ikea heeft mooie bijzettafeltjes. Combineer de tafeltjes met verbindingsstukken, zoals: Ikea Hack Lack enclosure (heb ik zelf gebruikt) of zoek op thingiverse.comop het zoekwoord “lack”. Veel van deze verbindingsstukken hebben meteen optie om zijplaten aan te bevestigen waarmee je een dichte kast kunt maken. Kijk wel even voor een deurtje!
Lijkt een klein beetje kip-ei verhaal zo want de voeten moet je met een 3D-printer maken. Maar dit kan natuurlijk ook later gedaan worden.
Deze is gemaakt met 3 tafeltjes. Bovenste tafeltje bewaart mijn dozen met filament en de gebruikte rol, middelste tafeltje de printer en onderste heeft mijn gereedschapskist in beheer. Helemaal onderaan staat een doos waarin het printwerk komt wat toch nog is mislukt of als ondersteuning voor andere delen heeft gediend.
Het koppelstuk ziet er zo uit:
De filament doorvoer vanaf onder en boven:
Op de voorgrond zie je mijn 2 temperatuurtorentjes tot nu.